Scheiding

loslaten maakt ruimte voor iets nieuws

  • Vraagt u zich ook af hoe het met de kinderen moet als u gaat scheiden?
  • Bent u gescheiden en maakt u zich zorgen om hen?
  • Wilt u het goed doen met uw kinderen, ook tijdens of na de scheiding?

ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn

"Scheiden doet lijden." Wie gaan scheiden en wie lijden eronder? Relaties kunnen zo vastgelopen zijn, dat er gekozen wordt om de relatie te beƫindigen. Verdrietig, maar waar. Het komt helaas al te vaak voor. Voor kinderen is een sfeer, waarin ouders het gehad hebben met elkaar, ook niet goed. Een scheiding! "We willen het goed doen met de kinderen". Maar hoe?

Als ouders gaan scheiden, lijden, onbedoeld, vaak vooral de kinderen. Wie komt er dan voor hen op? Bij een scheiding houdt de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het ouderschap voor minderjarige kinderen niet op. Ouders kunnen zo opgaan in de problematiek van de scheiding, dat wellicht de vraag: "Wat kunnen wij doen om ons kind of onze kinderen "heel" te houden", een mindere prioriteit heeft.

Centraal staat hierbij: wat willen de ouders en wat wil het kind of willen de kinderen? Hoe gaan we daarmee om? En vervolgens: "Wat moet door wie geleerd worden?" Dit zijn vragen voor beide ouders en de betrokken kinderen. Het coachen is erop gericht om ouders en kinderen te leren omgaan met de situatie: te leren omgaan met de pijn van het verlies en het bewustworden van de nieuwe mogelijkheden.