Mindmapping

door: Hannie van Beelen en Claire Boissevain

Ontdek de enorme mogelijkheden van mindmappen. Een nieuwe manier om beter te kunnen onthouden, sneller en gemakkelijker te kunnen leren, overzicht en inzicht te krijgen, aan de slag te gaan met problemen en nog veel meer. We worden overladen met informatie. Hoe kunnen we orde krijgen in de chaos die ons overspoelt?

wat is mindmapping?

Mindmapping is een simpele breinvriendelijke methode om informatie uit je brein te halen. Mindmapping is in ontwikkeld of herontdekt door de Engelse psycholoog Tony Buzan. Niets nieuws dus, want de aantekeningen van Leonarda da Vinci lijken ook al op mind maps.

Door mind mapping breng je beide hersenhelften beter in balans. Bij "normale" aantekeningen maak je overwegend gebruik van je linkerhersenhelft. Aantekeningen zijn analytisch , onder elkaar, meestal één kleur en... een beetje saai. We maken aantekeningen om te onthouden.

Het is al lang bekend dat

Onze rechterhersenhelft heeft voorkeur voor beelden, kleuren en patronen. Daar vinden de creatieve processen plaats. Een mind map bestaat ook uit beelden, kleuren en patronen en daarmee activeer je je rechterhersenhelft en dus stimuleer je je eigen creativiteit. Creatief zijn geeft een gevoel van vrijheid.

Creatief zijn betekent:

Door een mind map te maken gebruik je de delen van je hersencapaciteiten die je normaal minder benut. De hersenhelften versterken elkaar door betere samenwerking. Een mind map lijkt sterk op een hersencel of neuron.

wat gebeurt er tijdens het mindmappen?

Als je een mind map maakt ben je bezig met het ordenen van je gedachten terwijl je gebruik maakt van meervoudige intelligenties. Je maakt gebruik van je beide hersenhelften en dat bevordert weer de verbanden tussen hoofd en hart.(zie artikel : leven en leren met Hart en Ziel, elders op de website of www. hearthmath.org) .

Verder ontwikkel je je creativiteit, waardoor nieuwe inzichten leiden tot nieuwe oplossingen van problemen.

waar kun je een mindmap goed voor gebruiken?

Je kunt je beter afvragen, waar je een mindmap niet voor kan gebruiken.

Waar kun je een mindmap niet voor gebruiken? We doen een greep uit de mogelijkheden. Maken van aantekeningen. Tijdens de les en daarna. Maak hem meteen en als het niet mooi uitkomt en de informatie belangrijk is, maak je hem daarna gewoon over. Dan zit het meteen beter in je geheugen. Bij een onderzoek op een universiteit in Engeland is gebleken, dat we meestal bij het maken van aantekeningen veel te veel opschrijven. Bij normale aantekeningen bleek 90% van de woorden overbodig te zijn. Een mind map bleek de beste methode, niet alleen omdat je daar de sleutelwoorden aantreft, maar ook beelden en symbolen. Je ziet de structuur van de informatie en je hebt als het ware de informatie in één oogopslag voor je.

Maken van uittreksels. Uittreksels worden vaak overgenomen, dat scheelt tijd, denken we. Een zelfgemaakt uittreksel wordt veel beter onthouden. Daarvoor is een mind map uitstekend geschikt.

Gemakkelijk lesstof herhalen. Om leerstof beter te kunnen onthouden, moet het herhaald worden om overgezet te worden van het korte termijn geheugen naar het lange. Via een mind map gaat dat snel en eenvoudig.

Voorbereiden van spreekbeurten. Een mind map is een prima geheugensteun. Bovendien heb je minder tijd nodig bij de voorbereiding , omdat de structuur vaak veel beter is.

Het maken van plannen en problemen oplossen gaan heel goed in de vorm van een mind map.

Brainstormen d.w.z. het oproepen van ideeÇn.

Het maken van een scriptie of werkstuk. Door het maken van een mind map, is je structuur overzichtelijk en helder. Waarna het uitwerken gemakkelijker gaat. Zelfs bij analytische zaken als woordjes leren in een vreemde taal of wiskunde kan een mind map zijn diensten bewijzen.

voor-en nadelen van mind maps.

Voordelen:

Nadelen:

wat zijn de resultaten?

voor wie is het bestemd?

Toegankelijkheid. Iedereen kan het in korte tijd leren.

In de praktijk van"Overbruggen"in Reeuwijk worden workshops mindmappen gegeven. Aan het eind van de workshop kunt u omgaan met "MINDMAPPEN" en heeft u ervaren hoe het werkt.

Literatuurverwijzing:

Mind mapping, Gestructureerd en creatief leren denken door Peter Weiler( ISBN 90-438-0832-6) Leer als een speer door J.W.Brandhof (ISBN 90-8085 19-14)